Hoe (on)gezond zijn de Belgen?

Volgens de recentste resultaten van de ‘National Burden of Disease’ scoort België het slechtst in vergelijking met 14 Europese landen. Het gaat hier niet over de toegankelijkheid en de kwaliteit van ons zorgsysteem, want daarin is België een absolute koploper! Het gaat om het aantal gezonde levensjaren verloren door chronische ziekte of invaliditeit en vroegtijdig overlijden ten opzichte van de gemiddelde levensverwachting. Chronische aandoeningen zijn alarmerend aan het stijgen in België.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle acties & artikels.

Hoe onze levensstijl onze gezondheid beïnvloedt

• We roken minder. Wat wel opvalt is dat het vaker voorkomt dat mannen roken en steeds minder vrouwen en jongeren. In 2018 waren de dagelijkse rokers tussen 15 en 24 jaar.
• Ons alcoholgebruik daalt, maar blijft nog steeds hoog. Bij 7,4% van de mannen en 4,3% van de vrouwen werd er een wekelijks overmatig alcoholgebruik aangegeven. Bij de jongeren is het iets onrustwekkender. Daar werd er aangegeven dat zo’n 10% van de jongeren wekelijks riskant drinkt bij een gelegenheid.
• Overwicht is een belangrijk probleem in België. Dit komt vaker voor in geïndustrialiseerde landen. De cijfers vertellen ons dat zo’n 49% van de volwassen bevolking overgewicht heeft.
• Lichaamsbeweging is ontzettend belangrijk, voor iedereen. Het wordt ons aangeraden om elke dag aan 10.000 stappen te zitten of min. 30 minuten te bewegen. Slechts 30% van de volwassen bevolking voldeed aan de aanbeveling van de WHO om per week minstens 150 minuten aan matige lichaamsbeweging te doen, buiten de werkcontext.
• Onze voedingsgewoonte kan ook veel beter. 20% van de Belgische bevolking drinkt dagelijks suikerhoudende dranken en onvoldoende water. Het is zeer belangrijk dat we ons houden aan een gezond voedingspatroon!

We kunnen hieruit concluderen dat de gezondheid van de gemiddelde Belg zeker beter kan. Bij Z+ Center kun je terecht om je levensstijl te analyseren en verbeteren. We helpen je graag waar nodig!

Maak een afspraak en laat ons je helpen om gezond te worden en gezond te blijven!

Las je deze artikels al?

Hoe jezelf beschermen tegen de zon?

Hoe jezelf beschermen tegen de zon?

De zomer is weer in volle gang, en dat betekent genieten van zon, zee en strand! Maar met de warme temperaturen en felle zonnestralen is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Bij Z+ Center staan we voor je klaar met tips om de zomer gezond en veilig door te komen.

Lees meer