Slaapexpert

Hoe kan een slaapexpert jou helpen?

Wil je graag kennis verwerven over waarom we nu eigenlijk slapen en wat een goede nachtrust doet met jouw lichaam en geest? Denk je dat een heerlijke en herstellende slaap niet voor jou is weggelegd? Samen werken we aan jouw kennis over slaap en zoeken we naar wat voor jou werkt om sneller naar dromenland te gaan of te blijven!  Want goede, kwalitatieve slaap is een noodzaak, geen luxe!

Karla Colpin

Statiestraat 135,
2070 Zwijndrecht

info@z-center.be
+32 487 300 600

Wat doet een
slaapexpert? 

– Slaapexpert –

Een afspraak
inplannen

– Afspraken –

Meer over
Karla Colpin

– Osteopaat –

Enkele yoboo wellbeing insights

Slechts 13% van de bevolking is tevreden over zijn slaap (Wide Research 2021).
75% van de volwassenen haalt de aanbevolen 7.5uur slaap per nacht niet (World Health Organization).

In België neemt 1 op 10 volwassenen elke dag een slaapmiddel, dus ongeveer 1.2miljoen per dag. Daarmee is België een koploper in Europa (KUL). 

Veel gestelde vragen 

Wanneer leid je aan slapeloosheid?

Slaap je meer dan 3 keer per week niet goed in, niet goed door, of word je te vroeg wakker zonder weer te kunnen inslapen, én heeft dat gevolgen voor jouw functioneren tijdens de dag , dan word je als slapeloos beschouwd. 

Heb je die symptomen langer dan 3 maanden, dan spreken we over chronische of langdurige slapeloosheid. 

Soms hoor je dat iemand slechts 4à5uur slaap per nacht nodig heeft, is het mogelijk dat iemand toekomt met slechts een paar uur slaap per nacht?

Slechts 3% van de bevolking is een ‘kortslaper’, maar die hebben ook 6 uur slaap per nacht nodig. Je slaapbehoefte is grotendeels genetisch bepaald, maar ook andere factoren zoals leeftijd hebben een grote invloed. 

Waarom is het geen goed idee om chronisch slaapmiddelen te nemen?

Een slaapmiddel kan nuttig zijn in acute situaties, zoals bvb. bij het verlies van een dierbare, om een slechte periode tijdelijk te overbruggen. Maar voor chronisch gebruik zijn ze absoluut niet aan te raden. Ze zorgen ervoor dat je belangrijke slaapfasen, zoals diepe slaap en droomslaap, niet goed doormaakt. Ze kunnen ook leiden tot verslaving, want na verloop van tijd verliezen ze hun effect, waardoor mensen steeds meer slaappillen gaan nemen om het gewenste effect te bereiken. Verder kunnen ze ook de dag na inname voor een minder alert gevoel zorgen, waardoor ook het valrisico toeneemt of je trager reageert in het verkeer. 

Geloof dat ook jij kan slapen zonder medicatie! Jouw geloof is hierin de grootste kracht. 

Heeft een gezonde darmflora invloed op mijn slaap?

Er bestaat zoiets als de hersen-darm-as. De hersenen en de darmen zijn nauw met elkaar verbonden en communiceren met elkaar. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een darmflora met veel verschillende bacteriënsoorten goed kan zijn voor je slaapkwaliteit. Die bacteriën doen veel meer dan alleen helpen bij het verteren van voedsel. Bepaalde bacteriën produceren en reguleren een aantal belangrijke neurotransmitters en hormonen. Zo wordt meer dan 80% van het gelukshormoon serotonine en slaaphormoon melatonine in de dikke darm aangemaakt. Ook GABA, een signaalstof die helpt gevoelens van angst onder controle te krijgen en rust te geven wordt in de darm geproduceerd.  Gevarieerd eten met veel groenten, fruit en vezels, maar ook gefermenteerde groenten zoals kimchi  en kefir of kombucha, pro- en probiotica zijn goed voor je algemene gezondheid, en ook voor je slaap!

Bestaat er zoiets als ochtend- en avondmensen?

Ja, ongeveer 20à30% van de bevolking is een avondmens. Zij gaan na middernacht slapen en staan het liefst rond 10u ofzo op. Zij gaan liever ’s avonds dan ’s ochtends sporten. Nog eens 20à30% bestaat uit ochtendmensen. Zij staan om een uur of 6op en gaan liever ’s ochtends sporten. De helft van de bevolking zit daar zowat tussenin. Evolutionair gezien was dit heel slim, want zo was er steeds een deel van de stam wakker om te waken voor diegenen die sliepen.  

Maak kennis met slaapexpert Karla

Ik ben Karla Colpin, in 2003 afgestudeerd als apotheker aan VUB. Ik ben mijn loopbaan begonnen bij apotheek Boeyckens te Vilvoorde en sinds 2009 ben ik actief in apotheek Z+Pharma (toen nog apotheek Kleynjans) in Zwijndrecht. 

Toen ik 16 jaar was en wat puberteitskilo’s kwijt wou, is mijn interesse in gezonde voeding en beweging ontstaan. Als puber at ik helemaal verkeerd en nadat ik de boeken van de toen zeer populaire Montignac gelezen had, ben ik veel gezonder beginnen eten en meer beginnen bewegen, waardoor ik dan ook 10kg verloor. Sinds ik zelf ondervonden heb welke invloed voeding en beweging hebben op je gezondheid en je gewicht is dit een passie geworden. Heel veel boeken heb ik al verslonden! De heel gekende, zoals die van Sandra Bekkari en Pascale Naessens, maar ook heel wat andere wetenschappelijke boeken over dit onderwerp. Uiteindelijk heb ik ook de Civas-opleiding orthomoleculaire voeding én orthomoleculaire suppletie gevolgd, om nog meer kennis op te doen over dit onderwerp. 

In de apotheek viel het me ten eerste op hoeveel mensen niet goed slapen en ten tweede hoeveel patiënten jarenlang slaapmiddelen nemen, terwijl die de kwaliteit van slaap helemaal niet ten goede komen. Een goede slaap is ontzettend belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem, om voldoende energie te hebben, om zowel fysiek, mentaal als emotioneel te herstellen en zelfs om een gezond gewicht te bereiken of te behouden. Ik wil graag meer betekenen voor patiënten dan enkel slaapmiddelen afleveren. Vandaar dat ik in 2023 een opleiding bij ICZO (Instituut voor complementaire Zorg Opleidingen) gevolgd heb tot slaapexpert. Met de verworven kennis wil ik je graag helpen naar een fijne droomwereld en een herstellende slaap! Want dit is voor iedereen mogelijk! Je mag op je 2 oren slapen!