Antibiotica – Gebruik ze goed en enkel als het moet

Een antibioticum is een geneesmiddel dat bacteriële infecties behandelt of kan voorkomen. Ofwel kunnen ze de bacterie doden, ofwel de groei van deze bacterie tegenhouden. Wanneer een infectie werd veroorzaakt door een virus, heeft antibiotica totaal geen nut.
Denk maar aan een verkoudheid, buikgriep of “gewone” griep. Antibiotica werkt enkel wanneer een infectie is veroorzaakt door bacteriën, zoals bij een blaasontsteking of een longontsteking.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle acties & artikels.

Mogelijke bijwerkingen

  • Door het innemen van antibiotica is het mogelijk om allergische reacties te ontwikkelen. Jeukende rode vlekken tot zelfs ademhalingsproblemen kunnen voorkomen.
  • Antibiotica werken ook tegen de bacteriën die je wel nodig hebt in je lichaam, zoals bijvoorbeeld je darmbacteriën. Daardoor kan je last krijgen van krampen, misselijkheid of diarree en zelfs langdurig je weerstand verlagen. Dit kunnen we voorkomen door preventief een probioticum te nemen en dit nog enkele weken verder te zetten.
  • De kans bestaat ook dat je schimmelinfecties ontwikkelt.
  • Antibiotica kan resistentie veroorzaken. 

Wat is resistentie en waarom is het een probleem?

Als een antibioticum vaak tegen een bacterie wordt gebruikt, kan deze bacterie resistent worden. De bacterie is dan niet meer gevoelig voor dit antibioticum. Als je dan een ontsteking krijgt met zo’n ongevoelige bacterie, helpt dit antibioticum niet meer. Daardoor kan je erg ziek worden. Er zijn steeds meer bacteriën resistent. Dit komt doordat er vaak antibiotica worden geslikt wanneer het eigenlijk niet nodig is.

Iedereen kan helaas drager zijn van resistente bacteriën, maar de meeste mensen worden er gelukkig niet ziek van. Je kan die bacteriën wel doorgeven aan anderen die er wel gevoelig voor zijn. Denk maar aan mensen met HIV, oudere personen of mensen die opgenomen zijn in het ziekenhuis. Voor hen vormt antibioticaresistentie een groot risico.

We hameren er dus nog eens extra op om antibiotica correct en verantwoordelijk in te nemen! Voor vragen kunt u steeds terecht bij onze specialisten!

Gebruik jij antibiotica zoals het moet? www.gebruikantibioticacorrect.be

Las je deze artikels al?

Goede voornemens realiseren? Dat doe je zo!

Goede voornemens realiseren? Dat doe je zo!

Het begin van het nieuwe jaar brengt vaak de belofte van een frisse start en nieuwe mogelijkheden met zich mee. Het stellen van goede voornemens is een traditie die veel mensen omarmen, maar het realiseren ervan kan soms een uitdaging zijn.

Lees meer
Tips voor een positieve winter bij Z+ Center

Tips voor een positieve winter bij Z+ Center

Bij Z+ Center geloven we dat de sleutel tot een gezond en vitaal leven begint met bewuste keuzes op het gebied van levensstijl en voeding. Het idee dat “je bent wat je eet” is geen loze kreet, maar een krachtige waarheid die ons dagelijks leven en welzijn beïnvloedt.

Lees meer