Zo hou jij je lever gezond!

Onlangs zagen we deze krantenkop voorbijkomen: “Niet-alcoholische leververvetting is de ziekte van de toekomst”. Een uitspraak die we bij Z+ Center al jaren verkondigen. En mensen gezond maken én houden, laat dat nu net ons grootste doel zijn! We geven je graag enkele tips waarmee je aan de slag kan om je lever gezond te houden.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle acties & artikels.

Laat ons even beginnen bij het begin. Leververvetting, wat is dat eigenlijk? Wel, het woord dekt volledig de lading: ‘een te vette lever’. Normaliter bevat een lever minder dan 5% vet. Hou je er slechte eet- en drinkgewoontes op na, eventueel in combinatie met te weinig beweging? Dan kan je te kampen krijgen met ‘(niet-alcoholische) leververvetting’. Ontstaat dit vooral door te veel alcohol? Dan spreken we van ‘alcoholische leververvetting’. 

Je houdt je lever maar liever gezond! Want wist je dat dit orgaan alle ‘ongewenste’ stofjes in je bloed filtert van de ‘goede’ stofjes? De bruikbare stoffen worden vervolgens gebruikt om onder meer eiwitten en vitamines om te zetten en aan te maken. Ook maakt de lever gal aan en zorgt het ervoor dat je lichaam heel de dag suiker beschikbaar heeft. En nog enkele weetjes: je lever weegt zo’n anderhalve kilo, ligt rechtsboven in je buikholte en is, na de huid, het grootste orgaan van ons lichaam!

It’s all about sugar

Het is geen geheim dat we er in de Westerse wereld ongezonde eetgewoontes op nahouden en te weinig bewegen. Te veel alcohol, suiker, vet… Te weinig groenten en fruit, te weinig beweging door de vaak zittende beroepen… En een te vette lever kan jaren onder de radar blijven, waardoor je ongezonde levensstijl kan uitmonden in bijvoorbeeld levercirrose.

Het goede nieuws: een te vette lever is omkeerbaar. En voorkomen is beter dan genezen, dus ga aan de slag met onze tips en hou je lever gezond!

6 tips waarvan je lever instant blij wordt:

  1. Kies voor gezonde vetten, zoals je ze vindt in avocado, zalm en olijfolie. 
  1. Drink voldoende, en bij voorkeur water en (groene) thee. En wist je dat ook koffie in verband gebracht wordt met een goed werkende lever? Uiteraard met mate.. 
  1. Beweeg, beweeg, beweeg. Voldoende bewegen is goed voor je algemene gezondheid en helpt, in combinatie met gezonde voeding, in de strijd tegen overgewicht.
  1. Eet voldoende vezels want die helpen je lichaam om afvalstoffen te verwijderen. Je vindt ze in groenten en fruit, maar bijvoorbeeld ook in zaden en pitten. Zo is lijnzaad erg goed voor je lever. 
  1. Groenten en fruit, die passen sowieso in een gezonde leefstijl omwille van hun vitamines, antioxidanten en vezels. Groenten zoals artisjok, knoflook, gember, (groene) asperges, rucola en broccoli zouden extra heilzaam zijn voor je lever. 
  1. Eet af en toe een eitje met vloeibaar eigeel. Want wist je dat bepaalde stofjes in het eigeel je lever ondersteunen?

Voor meer tips en gezondheidsadvies kan je steeds terecht bij onze experten! 

Las je deze artikels al?

Z+ Center, thuisbasis van grootschalig PFAS-bloedonderzoek

Z+ Center, thuisbasis van grootschalig PFAS-bloedonderzoek

Mensen gezonder maken én houden zit in ons DNA en dat doen we niet alleen. Door multidisciplinair samen te werken met interne en externe partners kan je mensen inspireren en motiveren om gezonder te gaan eten en leven. Bewust omgaan met omgevingsfactoren hoort daar ook bij en daar kunnen we allemaal ons steentje in bijdragen.

Lees meer