Tips bij hooikoorts

Herken jij jezelf in deze klachten? Je bent vaak aan het niezen, hebt prikkende en/of tranende ogen, misschien wel hoofdpijn en een lopende of verstopte neus. Het stuifmeel van de grassen, bomen en kruiden die hooikoorts veroorzaken, hangt nu volop in de lucht. We geven je wat meer uitleg en enkele tips om met hooikoorts om te gaan!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle acties & artikels.

Van hooikoorts kan je nog zeker tot eind augustus last hebben want het stuifmeel verspreidt zich in de bloeiperiode van de planten, grassen en bomen. Op welke manier en hoeveel last je ondervindt van hooikoorts, hangt af van persoon tot persoon.

Wist je dat de boosdoener het stofje histamine is? Histamine kan zowel in je voeding als in je lichaam aanwezig zijn. Het doet daar verschillende dingen, zoals je lichaamstemperatuur regelen, je ademhaling stimuleren en signalen doorgeven aan je hersenen en afweersysteem. Histamine is hét wapen dat ons lichaam gebruikt om komaf te maken met indringers. Het immuunsysteem in ons lichaam maakt het stofje aan op de plekken waar een immuunreactie nodig is en maakt de ongewenste stoffen die binnenkomen onschadelijk.

 

Maar in sommige gevallen breekt ons lichaam de aangemaakte histamine niet voldoende af. Ons lichaam kan maar een bepaalde hoeveelheid van de stof aan. Gaat de hoeveelheid histamine in je lichaam boven deze waarde? Dan krijg je allergische reacties zoals jeuk, uitslag, hoesten, vermoeidheid, enzovoort.

Ondervind je echt last van deze klachten? Dan kan medicatie in sommige gevallen soelaas bieden, vraag raad aan je arts.

Daarnaast kan je zelf ook rekening houden met een aantal zaken, we sommen ze even voor je op:

 • Mijd buitenactiviteiten als er veel pollen in de lucht hangen. Verschillende weerapplicaties geven je die info.
 • Moet je toch voor een langere tijd in de buitenlucht vertoeven? Draag dan een zonnebril en probeer je activiteit zo vroeg mogelijk op de dag te plannen en/of net na een regenbui. Dan is de concentratie aan pollen in de lucht het laagst.
 • Laat je was niet buiten drogen en hou je ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten bij droog weer en hoge concentraties.
 • Mijd geraffineerde voeding en producten waarin histamine aanwezig is. Voorbeelden van voedingsmiddelen waarin histamine aanwezig is: avocado, aardbeien, kiwi, tomaat, alcoholische dranken, koffie, varkensvlees en chocolade.
 • Voeding rijk aan flavonoïden zou dan weer erg goed zijn om je klachten te verminderen. Voorbeelden zijn citrusfruit, broccoli, blauwe druiven, rode vruchten en paprika.

 

En tot slot willen we jou nog meegeven dat een goede darmgezondheid key is! Onze gezondheid en ons immuunsysteem hangen samen met de gezondheid van onze darmen. Eet gevarieerd en kies voor prebiotische voeding.

Wens je meer informatie over dit onderwerp en advies op maat?

Contacteer onze experten, we begeleiden je graag.

  Las je deze artikels al?

  Hoe jezelf beschermen tegen de zon?

  Hoe jezelf beschermen tegen de zon?

  De zomer is weer in volle gang, en dat betekent genieten van zon, zee en strand! Maar met de warme temperaturen en felle zonnestralen is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Bij Z+ Center staan we voor je klaar met tips om de zomer gezond en veilig door te komen.

  Lees meer