Voedingssupplementen tegen spijsverteringsklachten

Om het eten dat jij opeet te verteren moet je lichaam hard werken. De spijsvertering bestaat uit een opeenvolging van mechanische en chemische processen. Wanneer er verstoringen optreden in deze processen, kan je last krijgen van klachten als brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, krampen of reflux. Veel van deze klachten kan je gelukkig verzachten of zelfs helemaal verhelpen door de spijsvertering te ondersteunen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle acties & artikels.

Zo werkt de spijsvertering

Om te begrijpen hoe je klachten kan behandelen, is het belangrijk om te weten hoe de spijsvertering werkt. Dit start bij het kauwen en wordt gevolgd door automatische bewegingen van de verschillende verteringsorganen zoals de maag en de darmen. Deze zorgen voor het afbreken van de voeding, het mengen met verteringssappen en het verder bewegen van de spijsbrij (voorverteerde voeding ter hoogte van de maag).

Dit mechanische proces wordt aangevuld met chemische processen. Ieder verteringsorgaan bevat klieren die specifieke sappen toevoegen aan de spijsbrij. Ze bestaan uit enzymen en oplosmiddelen (zuren, basen of emulgatoren) die de voeding verder afbreken.

De juiste zuurtegraad

De juiste zuurtegraad is ontzettend belangrijk voor je vertering. Het is de voorwaarde voor het activeren van de noodzakelijke verterings-enzymen, voor de optimale darmflora en voor het activeren van de automatische werking van de verteringsorganen. De maag speelt hierbij een sleutelrol, met het maagzuur dat zorgt dat het voedsel op de juiste manier wordt voor-verteerd zodat de voedingsstoffen kunnen opgenomen worden via de darmen. Als er is iets misloopt in de maag waardoor het maagzuur verstoord wordt, heeft dat effect op de volledige spijsvertering. Naast een ongezonde voeding, kunnen ook stress, tabak, alcohol en bepaalde medicijnen (ontstekingsremmers) spijsverteringsklachten veroorzaken.

Hoe kan je spijsverteringsklachten verminderen?

Bij deze symptomen wordt vaak geadviseerd om zuurremmende medicijnen te nemen. Ze neutraliseren, verminderen of remmen de afscheiding van maagzuur. Deze behandeling verlicht de symptomen weliswaar doeltreffend, maar het gebruik op lange termijn is niet aanbevolen. Ze werken immers niet in op de oorzaak van de klachten en kunnen leiden tot complicaties (bloedingen, slechte opname van ijzer en vitamine B12, verteringsstoornissen en schade aan de maag, …).

Een interessante aanpak is het gebruik van doel- gerichte natuurlijke voedingssupplementen. Ze verlichten de klachten doeltreffend en ondersteunen de spijsvertering. Bij Skin Solutions en in de apotheek adviseren we je over de juiste voeding en eventuele voedingssupplementen die je spijsverteringsklachten op lange termijn verhelpen.

Las je deze artikels al?

Te kort aan magnesium?

Te kort aan magnesium?

Heel wat mensen kampen met een te kort aan magnesium. Doorheen de dag verbruiken we namelijk meer magnesium in ons lichaam, dan we innemen.

Lees meer