Smakelijke samenwerking
reuksmaakstoornis.nl

Toen ik mij aansloot bij de Gastronomische Gilde deed ik dit met drie redenen:

Ten eerste mijn verleden in de gastronomie. Anderzijds de verbintenis, want ook al zijn het twee werelden, initieel doen we dezelfde. Ambacht en kunst = koken, alleen is de specialisatie en eindgebruiker anders. Dat maakt de twee werelden interessant en complex. En ten derde de overtuigingskracht van de voorzitter. Zoals ik ben overtuigd heb ik Hans overtuigd een module te volgen voor Chef Gastro-engineering.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle acties & artikels.

De opleiding in België en Nederland voor chefs in de zorgsector. Bijleren en opleiding volgen heeft niets te maken met dingen niet kunnen. Opleiden heeft vooral te maken met jezelf te verbeteren, kennis uit te breiden en na te denken over bepaalde handelingen.

Ik kan hierover een hele blog schrijven, maar ik denk dat de column van Hans het mooi verwoord:

Hans uut Hoes

Ik ben met de module “De historiek van smaak in het Westen” begonnen van de opleiding tot chef #gastro-engineering door het Center for Gastrology in Leuven (pittig spul).

Helaas zitten we nog steeds te tobben met #covid en wordt de opleiding dus online via Teams gegeven.

Echt… Er gaat weer een hele wereld voor me open.

De professor die de online lessen van maar liefst 6 uur na elkaar per lesdag verzorgt, is een echte strijder voor de term #Gastrologie vs. #Gastronomie.

Als voorzitter-president van het Gastronomisch Gilde sta ik dus regelmatig wat onder vuur omwille van de term Gastronomie in ons Gilde haha.

Het woord Gastronomie werd namelijk pas voor het eerst toegepast in 1801, in tegenstelling tot Gastrologie (waar het eigenlijk min of meer van afstamt). Dat gaat veel verder terug naar de beheersing van vuur en het verhitten van voedsel in de oudheid tot wel 1.900.000 jaar geleden.
Ik kan er 2021 jaar naast zitten natuurlijk, maar zit nog in opleiding.

Wist je ook dat het beroep kok het oudste beroep ter wereld is, in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt? Dat de Franse keuken niet de bakermat is van onze gastronomische (of moet ik zeggen gastrologische) historie, maar dat de Mesopotamische keuken de oudste keuken is in de wereld.

En zo leren we een hele hoop bij… De kok verdient groot #respect zou ik zeggen! Laat de kok weer regeren (in plaats van regenereren), hij is immers de persoon die zich bezighoudt met wat wij in ons lichaam stoppen (heel plastisch gezegd) en waar we bij de garage wel op letten, maar bij ons lichaam niet altijd zo goed… (denkwerk).

Tot volgende keer.

Las je deze artikels al?

Fiets naar het werk-dag!

Fiets naar het werk-dag!

Op 25 april is het zover: de ‘Ik fiets naar het werk’-dag! Een dag waarop we allemaal de kans krijgen om onze fiets van stal te halen en de dag fris en actief te beginnen.

Lees meer
Wat doe je met vervallen geneesmiddelen?

Wat doe je met vervallen geneesmiddelen?

We weten allemaal dat slapen belangrijk is, maar waarom is het nu zo belangrijk? En hoeveel slaap hebben we nu eigenlijk nodig? In deze blogpost bespreken we de voordelen van een goede nachtrust en geven we tips om je slaapkwaliteit te verbeteren.

Lees meer
Slaap: de basis voor een gezond leven

Slaap: de basis voor een gezond leven

We weten allemaal dat slapen belangrijk is, maar waarom is het nu zo belangrijk? En hoeveel slaap hebben we nu eigenlijk nodig? In deze blogpost bespreken we de voordelen van een goede nachtrust en geven we tips om je slaapkwaliteit te verbeteren.

Lees meer