Alles wat je moet weten over je nieren!

Op elke tweede donderdag van maart wordt internationaal ‘Wereld Nieren Dag’ gehouden. Als gezonde mens sta je waarschijnlijk niet vaak stil bij het belang van dit orgaan. Toch vervullen je nieren heel wat cruciale functies in je lichaam en is de impact van nierschade enorm. We geven je graag wat eenvoudige tips om je nieren blij te houden!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle acties & artikels.

Je nieren: je hebt er twee van, ze zijn zo groot als een vuist en ze bevinden zich onder je ribben in je buikholte.

Als belangrijkste functie verwijderen ze afvalstoffen uit het bloed en ze regelen de vochtbalans. Daarnaast regelen ze onder meer de bloeddruk en de zuurtegraad in je lichaam, en spelen ze een belangrijke rol bij het in balans houden van de verhouding calcium – fosfor in het bloed.

Werken je nieren niet goed? Dan stapelen afvalstoffen zich op in het lichaam en zal je ongetwijfeld enkele klachten ondervinden, zoals vermoeidheid, misselijkheid, jeuk en een te hoge bloeddruk. Vrij vage klachten, maar met een bloed- en urine onderzoek kan je arts uitsluitsel geven.

Enkele tips om je nieren blij te houden:

  • Voldoende water drinken
  • Zoute voeding vermijden
  • Voldoende bewegen
  • Niet roken
  • Matig zijn met alcohol
  • Een gezond gewicht en gezonde bloeddruk nastreven

Las je deze artikels al?

Hoe jezelf beschermen tegen de zon?

Hoe jezelf beschermen tegen de zon?

De zomer is weer in volle gang, en dat betekent genieten van zon, zee en strand! Maar met de warme temperaturen en felle zonnestralen is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Bij Z+ Center staan we voor je klaar met tips om de zomer gezond en veilig door te komen.

Lees meer